Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Zdrowe żywienie


Nadwrazliwość pokarmowa - alergie i nietolerancje pokarmowe

Prawidłowe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników decydującym o zdrowiu. Gwarantuje zaopatrzenie organizmu w niezbędne składniki odżywcze, które stanowią materiał budulcowy komórek i tkanek, a także źródło energii. Staje się ono też jedną z głównych przyczyn przedłużania życia ludzi w ostatnich latach. Jednak niektóre produkty spożywcze mogą być przyczyną choroby a nawet poważnego zagrożenia życia....
czytaj wiecej

Wegetarianizm a ryzyko nowotworów

zdjecie img
Duże badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wegetarianie są w mniejszym stopniu narażeni na rozwój nowotworów niż osoby jedzące mięso. Okazuje się jednak, że nie dotyczy to wszystkich rodzajów nowotworów - pisze "British Journal of Cancer". ...
czytaj wiecej

Marchewka gotowana w całości jest zdrowsza

zdjecie img
Przeciwnowotworowe działanie marchewki zostało udowodnione podczas wielu badań. Jednak okazuje się, że aby w pełni z niego korzystać nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem. Swoje właściwości marchewka zawdzięcza zawartemu w niej składnikowi o nazwie falkarinol, który - jak dowiodły wcześniejsze badania - redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc. ...
czytaj wiecej


Curry może zapobiegać demencji

zdjecie img
Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera - twierdzi prof. Murali Doraiswarmy z Duke University w Północnej Karolinie. Zdaniem naukowca ochronny wpływ ma mieć kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry....
czytaj wiecej

Ryby pomagają zachować pamięć

zdjecie img
Jedzenie ryb, od dawna uważane za zdrowe dla mózgu, rzeczywiście korzystnie wpływa na funkcjonowanie neuronów osób w średnim wieku i starszych - informują naukowcy na łamach pisma "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry"....
czytaj wiecej

Żyj zdrowo - jedz kolorowo!

zdjecie img
Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży gimnazjalnej oraz osób odpowiedzialnych za jej edukację, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele projektu edukacyjnego "Żyj zdrowo - jedz kolorowo", który prowadzony jest w powiecie nyskim....
czytaj wiecej


Obalamy żywieniowe mity

zdjecie img
O tym m.in., że nie istnieją diety cud, a jedzenie gotowanych warzyw sprzyja tyciu, dowiedzieli się uczestnicy spotkania na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku (UMB). Spotkanie odbyło się w ramach rozpoczętego 21 kwietnia VII Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Festiwal potrwa do 28 kwietnia. Łącznie około 30 podlaskich wyższych uczelni, stowarzyszeń, muzeów, fundacji i galerii przygotowało ......
czytaj wiecej

Dziecięca otyłość - skutki w starości

zdjecie img
Otyłość w młodszym wieku jest związana z ryzykiem niesprawności fizycznej na starość, nawet jeśli w końcu uda się schudnąć - wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Epidemiology". "Wykazaliśmy, że nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko niesprawności w starszym wieku zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn....
czytaj wiecej

Jak zdrowo jeść jajka

zdjecie img
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym. ...
czytaj wiecej