Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Zdrowe żywienie


Rybie tłuszcze a rak wątroby

zdjecie img
Kwas tłuszczowy z grupy omega-3, obecny w tłustych rybach morskich, hamuje wzrost guzów nowotworowych u myszy i zwiększa skuteczność chemioterapii, chroniąc zarazem przed jej toksycznym działaniem - wynika z najnowszych egipskich badań, które publikuje pismo "Cell Division". ...
czytaj wiecej

Tłuszcze z ryb obniżają ryzyko agresywnego raka prostaty

zdjecie img
Jedzenie tłustych ryb morskich, np. łososia, minimum raz w tygodniu może chronić przed agresywnym rakiem prostaty, nawet mężczyzn posiadających gen, który zwiększa ryzyko tego nowotworu - informuje pismo "Clinical Cancer Research". Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco doszli do takich wniosków po przebadaniu 466 mężczyzn, u których zdiagnozowano agresywnego raka prostaty oraz 478 mężczyzn zdrowych.
...
czytaj wiecej

Ekstrakt z grochu na nadciśnienie i problemy z nerkami

zdjecie img
Proteiny zawarte w grochu mogą pomóc w walce z nadciśnieniem i przewlekłą chorobą nerek (CKD) - dowodzą badania, których wyniki zostały zaprezentowane na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Kanadyjscy badacze uważają, że groch zwyczajny może wkrótce stać się skutecznym suplementem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie lub przewlekłą chorobę nerek.
...
czytaj wiecej


Czerwone i przetworzone mięso niezdrowie

zdjecie img
Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Natomiast spożycie białego, czyli drobiowego mięsa, wydaje się nieco obniżać ryzyko zgonu z różnych przyczyn, jak również z powodu raka.
...
czytaj wiecej

Polacy jedzą za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych

zdjecie img
Większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, a efektem tego są m.in. choroby układu krążenia i zwiększone ryzyko zawału serca. By to zmienić potrzebna jest długoletnia akcja edukacyjną - mówili eksperci na konferencji prasowej, która odbyła się 18 marca w Warszawie.
...
czytaj wiecej

Ponad 50 proc. Polaków ma nadwagę

zdjecie img
Ponad 50 proc. Polaków ma nadwagę, w tym 20 proc. jest otyłych. Dlaczego mężczyźni bardziej tyją, ale łatwiej im schudnąć, ile trzeba ćwiczyć i co ma zrobić rodzic, żeby wychować szczupłe dziecko - o tym w rozmowie z PAP mówi prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością prof. Barbara Zahorska-Markiewicz.
...
czytaj wiecej


Dieta wegetariańska może chronić przed rakiem

zdjecie img
Najnowsze badania wykazały, że wegetarianie chorują na raka rzadziej niż osoby spożywające mięso - informuje "American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Uniwersytetu w Okswordzie rozpoczęli swoje badania w latach 90-tych. Wzięło w nich udział blisko 53 tys. osób w wieku 20-89 lat....
czytaj wiecej

Sok z jabłek a choroba Alzheimera

zdjecie img
Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom obserwowanym w chorobie Alzheimera. Naukowcy wykazali, że u mysz, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu - związku odpowiedzialnego za tworzenie się tzw. płytek amyloidalnych.
...
czytaj wiecej

Picie kawy a demencja

zdjecie img
Picie kawy w średnim wieku obniża ryzyko demencji w przyszłości - zaobserwowali naukowcy. Przeanalizowano dane 1409 osób sprzed 21 lat i z roku 1998, kiedy przeprowadzono badania. W analizie uwzględniono różne czynniki ryzyka demencji.
...
czytaj wiecej