Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


data dodania artykułu: 28 maj 2009 źródło: PAP - Nauka w Polsce

Jedzenie ryb, od dawna uważane za zdrowe dla mózgu, rzeczywiście korzystnie wpływa na funkcjonowanie neuronów osób w średnim wieku i starszych - informują naukowcy na łamach pisma "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".

 



Badacze z University of Manchester we współpracy z kolegami z różnych ośrodków europejskich wykazali, że osoby w średnim wieku i starsze z wyższym poziomem witaminy D mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D w organizmie. Jak podkreślają naukowcy znaczna część witaminy D powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale drugim ważnym źródłem tej cennej witaminy są tłuste ryby.

Badaniem objęto ponad 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Naukowcy zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych, pozwalających ocenić umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji.

Autorzy badań wykazali, że związek pomiędzy wysokim poziomem witaminy D, a możliwościami mózgu jest najbardziej widoczny u osób po 60 roku życia. Naukowcy podkreślają konieczność przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych.









Zobacz podobne artykuły


Jak zdrowo jeść jajka
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym. ...
czytaj wiecej
Rybie tłuszcze a rak wątroby
Kwas tłuszczowy z grupy omega-3, obecny w tłustych rybach morskich, hamuje wzrost guzów nowotworowych u myszy i zwiększa skuteczność chemioterapii, chroniąc zarazem przed jej toksycznym działaniem - wynika z najnowszych egipskich badań, które publikuje pismo "Cell Division". ...
czytaj wiecej