© 2008-2009 E-DIAGNOZA.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
wykonanie, forum, CMS: yellowteam.pl
grafika: xann reklamy
Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera - twierdzi prof. Murali Doraiswarmy z Duke University w Północnej Karolinie. Zdaniem naukowca ochronny wpływ ma mieć kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry.
W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że zapobiega ona wzrostowi blaszek amyloidu w mózgu (amyloid jest uważany za przyczynę demencji).
Od dawna zaobserwowano, że w hinduskich społecznościach, w których spożywa się dużo kurkuminy bardzo rzadko występuje choroba Alzheimera. Prowadzone są badania kliniczne, które mają sprawdzić, czy rzeczywiście występuje związek pomiędzy demencją a spożyciem kurkuminy.