O tym m.in., że nie istnieją diety cud, a jedzenie gotowanych warzyw sprzyja tyciu, dowiedzieli się uczestnicy spotkania na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku (UMB). Spotkanie odbyło się w ramach rozpoczętego 21 kwietnia VII Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Festiwal potrwa do 28 kwietnia. Łącznie około 30 podlaskich wyższych uczelni, stowarzyszeń, muzeów, fundacji i galerii przygotowało w jego ramach około 350 imprez: pokazów, wykładów, warsztatów, koncertów, dyskusji z różnych dziedzin nauki, kultury i sztuki.
Podczas spotkania przypomniano, że jednym z tkwiących w powszechnej świadomości mitów jest to, że niemowlę jest zdrowe tylko wtedy, gdy jest pulchne. Tymczasem - jak przekonywała prof. Maria Górska, kierownik kliniki endokrynologii, diabetologii i chorób wewnętrznych UMB - im bardziej otyłe jest niemowlę, tym bardziej narażone będzie na nadwagę i otyłość w późniejszym wieku. Wynika to z faktu, że właśnie w wieku niemowlęcym kształtuje się najwięcej komórek tłuszczowych, które wraz z rozwojem człowieka nie znikają.
Prof. Górska zaznaczyła, że mleko matki zawiera wszystkie potrzebne dziecku składniki i nawet jeżeli w pierwszym okresie życia nie przybiera ono wystarczająco szybko na wadze, nie należy go dokarmiać sztucznymi preparatami.
Kolejny mit przedstawiony przez prof. Górską to mniemanie, że kobieta w ciąży powinna "jeść za dwoje". "W ciąży nie należy zwiększać żywienia" - podkreśliła. Ważne jest natomiast, by dieta była bogata w witaminy, minerały, a także białka, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach.
W ocenie Górskiej, kobieta racjonalnie odżywiająca się w okresie ciąży, po urodzeniu dziecka bardzo szybko wróci do swojej wagi. Jak podkreśliła, ciąża - obok menopauzy - to w życiu kobiety okresy najbardziej ryzykowne, jeśli chodzi o nadwagę i otyłość.