Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Karotenoidy, antyoksydanty, witaminy i mikroelementy w profilaktyce i leczeniu chorób oczu

data dodania artykułu: 22 styczeń 2010 źródło: Poradnik Aptekarski. Nr 8(26), listopad 2008


5. MINERAŁY

Warunkują aktywność enzymów antyoksydacyjnych.

·        Cynk

Cynk jest jednym z czynników stabilizujących błony komórkowe. Odgrywa ważną rolę w syntezie białek i węglowodanów oraz warunkuje prawidłową czynność układu odpornościowego. Jest składnikiem wielu enzymów. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Zaleca się stosowanie cynku łącznie z selenem i miedzią.

·        Selen

Selen uczestniczy w reakcjach enzymatycznych, które ochraniają komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Niedobór selenu w pożywieniu przyczynia się do obniżenia aktywności enzymu (peroksydazy glutationowej), który „oczyszcza” organizm z wolnych rodników i dzięki temu zapobiega uszkodzeniom wielu komórek. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Wzmacnia również odporność organizmu. Witamina E zapobiega utracie selenu z ustroju oraz zatrzymuje go w organizmie w postaci aktywnej. Selen odgrywa ważną rolę w profilaktyce zaćmy.

·        Magnez

Magnez aktywuje około 300 enzymów biorących udział w przemianach: węglowodanowej, białkowej i lipidowej. Stabilizuje błony komórkowe, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo oraz zmniejsza pobudliwość nerwowo-mięśniową. Bierze udział w procesach obronnych pobudzając fagocytozę i produkcję przeciwciał odpornościowych.

·        Mangan

Mangan należy do pierwiastków śladowych, których niewielkie ilości są niezbędne w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

·        Miedź

Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, a także zmniejsza pobudliwość systemu nerwowego. Miedź uczestniczy w syntezie kolagenu, elastyny i hemoglobiny oraz jest ważnym składnikiem enzymów (dysmutaza ponadtlenkowa, ceruloplazmina) o właściwościach antyoksydacyjnych.

6. RESVERATROL

Resveratrol jest związkiem z grupy polifenoli roślinnych. Jego bogatym źródłem jest czerwone wino, a także m.in. skórki czerwonych winogron i śliwek. To jemu przypisuje się korzystny wpływ na serce, a także własności przeciwwirusowe. Przeciwzapalne spektrum działania resveratrolu jest na tyle duże, iż może on być wykorzystywany w medycynie do leczenia różnorodnych schorzeń o podłożu zapalnym. Mogą to być np. schorzenia dolnych dróg oddechowych, takie jak astma, czy przewlekła obutracyjna choroba płuc, a także stany zapalne stawów.

 









Zobacz podobne artykuły


Łzawienie oczu
Nadmierne, uporczywe łzawienie oczu dla osób, których dotyczy bywa przykrą dolegliwością. Czasem jest uciążliwe do tego stopnia, że uniemożliwia sprawne wykonywanie codziennych zajęć, pracę przy komputerze, czy prowadzenie samochodu. Łzawienie może mieć różne nasilenie, jest też różnie oceniane przez różne osoby. Jedni nie zauważają, że oczy nadmiernie łzawią mimo istnienia problemu, inni zgłaszają się do lekarza nawet przy nieznacznie nasilonym łzawieniu....
czytaj wiecej
Benfotiamina kontra ślepota
Pochodna witaminy B1, benfotiamina, może stanowić efektywną formę leczenia zapalenia błony naczyniowej oka, które jest jedną z głównych przyczyn ślepoty - wynika z badań opublikowanych przez pismo "Investigative Ophthalmology and Visual Science"....
czytaj wiecej