Wątrobę można dokładnie obejrzeć za pomocą ultrasonografu, dlatego też USG stało się podstawowym badaniem obrazowym w diagnostyce chorób tego narządu.
Funkcjonowanie wątroby można określić oznaczając w osoczu krwi wskaźniki, głównie enzymy, takie jak transaminazy (AspAT, AlAT), fosfatazę zasadową czy gammaglutamylotransferazę (GGTP). Razem z określeniem stężenia bilirubiny (główny barwnik żółci) oznaczenia te składają się na tzw. próby wątrobowe, często wykonywane w celach diagnostycznych w praktyce szpitalnej czy ambulatoryjnej.
Normy laboratoryjne (normy różnych laboratoriów mogą się nieznacznie różnić; użyto polskich skrótów):
By zachować wątrobę w dobrej kondycji zdrowotnej wskazane jest jedzenie lekkich, jak najmniej przetworzonych posiłków o właściwych porach – zamiast trzech dużych posiłków pięć lub sześć mniejszych - to odciąża wątrobę i umożliwia jej prawidłowe wywiązywanie się z zadań oczyszczania oraz właściwej przemiany materii. Posiłki nie powinny być smażone w tłuszczu, a gotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone w folii aluminiowej. Każdy kęs należałoby rzuć wolno, po to by ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi. Trzeba unikać napojów gazowanych, pikantnych potraw i tłustych zwłaszcza smażonych dań.