W wątrobie ma miejsce metabolizm leków, tutaj zachodzi odtruwanie organizmu ze szkodliwych substancji. Ma tutaj miejsce unieszkodliwianie własnych (wytworzonych przez organizm) szkodliwych produktów przemiany materii takich jak amoniak oraz inaktywacja, czyli pozbawienie zasadniczych właściwości hormonów, które w przeciwnym razie nieustannie stymulowałyby różne narządy.
Wątroba to unikalna, naturalna oczyszczalnia organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Neutralizuje toksyny pochodzące z alkoholu oraz innych używek: mocnej kawy i herbaty, leków, a nawet nikotyny. Bardzo łatwo jest jednak zaburzyć jej pracę w tej materii, dostarczając wymienionych substancji w nadmiarze lub łącząc je z niewłaściwym i nieodpowiednio zbilansowanym pożywieniem. Zwłaszcza obciążenie nadmiernie tłustym pożywieniem jest dla wątroby szkodliwe. Wątroba przestaje być wtedy tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym otłuszczaniem wątroby. Tak obciążona zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności i nudnościami, wzdęciami czy też zaparciami.
Wątrobę niszczy alkohol. Pod wpływem wysokoprocentowych trunków pitych systematycznie i w nadmiarze następuje uszkodzenie i blokowanie pracy hepatocytów (komórek wątrobowych), poprzez odkładanie się w nich tłuszczu. Dalsze zatrucie alkoholem prowadzi do marskości wątroby. Marskość wątroby to bardzo poważna choroba, jest nieodwracalna, wiąże się z licznymi powikłaniami (żylaki przełyku i krwawienia z żylaków, wodobrzusze).
Wątroba ze względu na pełnioną w organizmie rolę jest stale narażona na różnego typu uszkodzenia. Z racji na swoją detoksykacyjną funkcję narażona jest na zatrucia (trujące grzyby, toksyczne środki chemiczne zawarte w żywności i wodzie, leki). Jest ponadto narażona na pasożyty (np. motylicę wątrobową), na infekcje wirusowe (np. wirusowe zapalenie wątroby typu A, B lub C, cytomegalia) i infekcje bakteryjne.