Choć pewnych zwyczajów żywieniowych trudno się oduczyć należy pamiętać o zbilansowanej diecie, odpowiednio dobranej do potrzeb organizmu, bogatej w witaminy i mikroelementy. Dostarczanie witamin (zwłaszcza z grupy B) i mikroelementów pozwala chronić narządy przed rozmaitymi schorzeniami i poprawić odporność organizmu. Osoby z chorobami wątroby obowiązuje całkowity zakaz picia alkoholu. Należy również ograniczyć spożywanie soli a zastąpić ją ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny, np. imbirem, kozłkiem lekarskim, majerankiem i miętą.
Wątrobie służą wyciągi z ziół o działaniu hepatoprotekcyjnym (ochraniającym komórki wątroby) np. wyciągi z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum) i ziela karczochów (Cynara scolymus) np. preparat Hepason Complex – w aptekach jest dostępnych wiele preparatów. Preparaty ziołowe – wyciągi z ostropestu i karczocha, mogą być stosowane długo, nie doprowadzając do poważniejszych uszkodzeń miąższu wątroby, dobrze hamują procesy chorobowe w komórce wątrobowej.
Innego rodzaju preparaty stosowane w chorobach wątroby to np. asparaginian ornityny (w Polsce np. Hepatil) przyspieszający wątrobowe procesy odtruwania i regenerujący hepatocyty, czy też fosfolipidy ułatwiające odbudowę błon uszkodzonych komórek wątrobowych (w Polsce np. Esseliv lub Essentiale forte).