Nieżyt żołądka, Katar żołądka
opis, objawy
Wśród objawów odczuwanych i manifestujących tego typu zmiany chorobowe wymienić należy mniej lub bardziej burzliwie występujące bóle w środkowym nadbrzuszu o charakterze gniotącym, piekącym lub kurczowym, którym towarzyszą zazwyczaj nudności, a nawet wymioty, stany gorączkowe, ogólne złe samopoczucie i niekiedy biegunka oraz znaczne ogólne osłabienie. Stan zapalny żołądka może czasem przyjmować postać krwotoczną.
Nieżyt żołądka, Katar żołądka
przyczyny zachorowania
Nadużycie alkoholu. Leki o działaniu drażniącym błonę śluzową żołądka (np. środki przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, przedawkowanie leków nasercowych zawierających naparstnicę, glikokortykoidy, leki przeciwnowotworowe). Oparzenie kwasami lub ługami. Promienie rentgenowskie (np. po leczeniu napromienianiem). Zepsute produkty spożywcze skażone laseczką jadu kiełbasianego. Trujące grzyby.
Nieżyt żołądka, Katar żołądka
ryzyko zachorowania
Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, które związane jest z zakażeniem Helicobacter pylori stanowi około 90% wszystkich zapaleń żołądka.
Nieżyt żołądka, Katar żołądka
następstwa i powikłania
Obecność Helicobacter pylori w śluzówce żołądka, powoduje powstanie przewlekłego stanu zapalnego, który stopniowo prowadzi do niszczenia warstwy gruczołowej błony śluzowej, zaniku śluzówki żołądka i zmiany jego charakteru w kierunku nabłonka jelitowego. Jak potwierdzają przeprowadzone badania, zmiana charakteru nabłonka żołądka może prowadzić do powstania nowotworu.
Nieżyt żołądka, Katar żołądka
jak zapobiegać
Ograniczenie spożywania alkoholu, grzybów nieznanego pochodzenia, zepsutych produktów spożywczych. Unikanie stosowania leków przeciwbólowych, przeciwreumatycznych i innych.
Nieżyt żołądka, Katar żołądka
wizyta u lekarza
Gdy tylko wystąpią wskazane wcześniej objawy.
Nieżyt żołądka, Katar żołądka
jak można sobie pomóc
Przy katarze podczas bólów można pić szklankę wody 6 razy przegotowaną (za każdym razem ostudzoną). Po napiciu musi się odbić. Często pomoże herbata z piołunu, 1 szklanka (małą szczyptę piołunu należy parzyć w 1 szklance gorącej wody przez 3 sekundy!).