Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Zdrowy tryb życia to 56% naszego zdrowia

data dodania artykułu: 27 marzec 2009 źródło: Rynek Zdrowia




Krygier zaleca, aby codziennie spożywać owoce i warzywa, poleca produkty zbożowe, ale bez białej mąki, doradza by produkty pochodzenia zwierzęcego zastąpić przykładowo tłuszczami roślinnymi. Najlepiej jeść mięso drobiowe, co najmniej trzy razy w tygodniu spożywać ryby, a jednocześnie unikać tłustych mięs i wędlin.
Od trzech lat prowadzony jest program "Trzymaj formę!", w którego ramach 2 miliony uczniów z 6 tysięcy szkół w całej Polsce może brać udział w promocji zasad zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Takim propagowaniem zdrowego trybu życia wśród dzieci i młodzieży zajmują się GIS i stowarzyszenie "Polska Federacjia Producentów Żywności".

Pomimo, iż Rada ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia działa dopiero od roku, w tym czasie wypracowała kilka rozwiązań mających poprawić stan zdrowia Polaków poprzez zapobieganie nadwadze i otyłości. Najważniejsze to wprowadzenie specjalnych zajęć na temat zdrowia w szkołach, zmiana sposobu prowadzenia zajęć wychowania fizycznego, tak aby nie dyskryminowały osób z nadwagą i odpowiadały zainteresowaniom młodych ludzi, a także zachęty fiskalne prowadzące do zwiększenia aktywności fizycznej.







Zobacz podobne artykuły


Czerwone i przetworzone mięso niezdrowie
Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Natomiast spożycie białego, czyli drobiowego mięsa, wydaje się nieco obniżać ryzyko zgonu z różnych przyczyn, jak również z powodu raka.
...
czytaj wiecej
Dym tytoniowy - skład chemiczny
Dym tytoniowy to prawie 4 000 (słownie: cztery tysiące!) związków chemicznych. Ponad 40 z nich określono jako substancje rakotwórcze. Działanie tych związków ma wpływ nie yko na palących ale także na wszystkie osoby znajdujące się w pobliżu źródła dymu tytoniowego. Ponżej przedstawimy tylko niektóre substancje - czy warto dobrowonie aplikować je w nasz organizm?
...
czytaj wiecej