Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Natomiast spożycie białego, czyli drobiowego mięsa, wydaje się nieco obniżać ryzyko zgonu z różnych przyczyn, jak również z powodu raka.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville (stan Maryland), którzy przeanalizowali dane zebrane w grupie ponad 500.000 osób, które w momencie rozpoczęcia badań miały od 50 do 71 lat. Uczestnicy badania wypełniali ankiety na temat częstości spożycia różnych pokarmów, w tym różnych rodzajów mięsa. Przez kolejne dziesięć lat zbierano dane na temat stanu zdrowia uczestników badania oraz ich zgonów.
Okazało się, że osoby jedzące najwięcej czerwonego mięsa (zarówno mężczyźni, jak i kobiety) - tj. średnio 62,5 grama na każde 1000 kcal dziennie - miały podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, zgonu powodu choroby serca oraz z powodu raka, porównaniu z osobami, które jadły go najmniej - średnio 9,8 grama na 1000 kcal na dzień. Ryzyko zgonu rosło również w przypadku osób, które jadły największe ilości mięsa przetworzonego (jak np. wędliny paczkowane) - tj. 22,6 grama na 1000, w porównaniu do osób jedzących go najmniej - 1,6 grama na 1000 kcal na dzień.
Natomiast jedzenie dużych ilości białego mięsa, czyli mięsa drobiowego obniżało nieco ryzyko zgonu z różnych przyczyn oraz z powodu raka.