Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.
Baza wiedzy
Nasi partnerzy
Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia
Sok z jabłek a choroba Alzheimera
Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom obserwowanym w chorobie Alzheimera. Naukowcy wykazali, że u mysz, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu - związku odpowiedzialnego za tworzenie się tzw. płytek amyloidalnych.
Struktury te są obecne u osób chorych na Alzheimera. Przez okres jednego miesiąca myszy wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.
Badania te wykazują, że ryzyko rozwoju wielu chorób zależy nie tylko od od czynników genetycznych, ale i od diety.
Zobacz podobne artykuły
Picie kawy a demencja
Picie kawy w średnim wieku obniża ryzyko demencji w przyszłości - zaobserwowali naukowcy. Przeanalizowano dane 1409 osób sprzed 21 lat i z roku 1998, kiedy przeprowadzono badania. W analizie uwzględniono różne czynniki ryzyka demencji.
...
czytaj wiecej
Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza....
czytaj wiecej
Wino a rak piersi
Picie czerwonego lub białego wina nie obniża ryzyka raka piersi - wynika z szeroko zakrojonych amerykańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".
...
czytaj wiecej