Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


data dodania artykułu: 16 marzec 2009 źródło: PAP - Nauka w Polsce
Witamina C spożywana w dużych ilościach może uodparniać na dnę moczanową, bolesną chorobę stawów, niegdyś nazywaną podagrą - informuje pismo "Archives of Internal Medicine".


Dna moczanowa jest chorobą złożoną i u różnych osób mogą występować różne objawy, najczęściej są to: podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi, ataki ostrego zapalenia stawów, występowanie złogów kwasu moczowego w stawach, uszkodzenie kłębuszków nerkowych i kamica nerkowa. Wystąpieniu choroby sprzyjają niezdrowy tryb życia - nadwaga, nadmiar alkoholu, za duże spożycie mięsa - oraz stosowanie niektórych leków.

Naukowcy z Boston University School of Medicine przeprowadzili trwające 20 lat badania niemal 47 000 mężczyzn. Jak się okazało, zwiększone spożycie witaminy, która występuje na przykład w pomarańczach, czarnych porzeczkach, pomidorach, kartoflach i warzywach liściastych zmniejsza ryzyko wystąpienia dny nawet o 45 procent (gdy dzienna dawka sięga 1500 miligramów). Witamina C jest także w piwie (dodaję się ją jako środek konserwujący E300), ale nie w ten sposób najlepiej ją przyjmować...

Zdaniem autorów badań witamina C działa dwojako - z jednej strony łagodzi reakcje zapalne, z drugiej zaś obniża poziom kwasu moczowego, którego nadmiar jest typowy dla dny. Nie znaczy to jednak, że wystarczy witamina C w pigułkach, by zapobiec skutkom nadmiernego jedzenia czy picia.







Zobacz podobne artykuły


Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza....
czytaj wiecej
Słodycze przyśpieszają proces starzenia
Zbyt dużo glukozy w diecie przyspiesza starzenie się komórek. Najnowsze badania kanadyjskie tłumaczą dlaczego tak się dzieje - informuje pismo "PLoS Genetics"....
czytaj wiecej