© 2008-2009 E-DIAGNOZA.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
wykonanie, forum, CMS: yellowteam.pl
grafika: xann reklamy
Naukowcy z Boston University School of Medicine przeprowadzili trwające 20 lat badania niemal 47 000 mężczyzn. Jak się okazało, zwiększone spożycie witaminy, która występuje na przykład w pomarańczach, czarnych porzeczkach, pomidorach, kartoflach i warzywach liściastych zmniejsza ryzyko wystąpienia dny nawet o 45 procent (gdy dzienna dawka sięga 1500 miligramów). Witamina C jest także w piwie (dodaję się ją jako środek konserwujący E300), ale nie w ten sposób najlepiej ją przyjmować...
Zdaniem autorów badań witamina C działa dwojako - z jednej strony łagodzi reakcje zapalne, z drugiej zaś obniża poziom kwasu moczowego, którego nadmiar jest typowy dla dny. Nie znaczy to jednak, że wystarczy witamina C w pigułkach, by zapobiec skutkom nadmiernego jedzenia czy picia.