Picie kawy w średnim wieku obniża ryzyko demencji w przyszłości - zaobserwowali naukowcy. Przeanalizowano dane 1409 osób sprzed 21 lat i z roku 1998, kiedy przeprowadzono badania. W analizie uwzględniono różne czynniki ryzyka demencji.
Okazało się, że osoby w średnim wieku, które piły dużo kawy były mniej narażone na demencję w wieku podeszłym, w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie pili kawy lub pili jej bardzo mało (mniej niz 2 filiżanki dziennie). Picie herbaty było stosunkowo rzadkie w tej grupie i nie wykazano, by wpływało na ryzyko demencji.
Jest to kolejna praca, której wyniki wskazują na powiązanie żywienia z chorobami dotąd uważanymi za dietoniezależne. Tego typu prace mogą zaowocować nowymi metodami zapobiegania i leczenia demencji. Jest to o tyle ważne, że w miarę starzenia się społeczeństw, częstość występowania zaburzeń pamięci i innych zdolności umysłowych będzie rosła