Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Zdrowy tryb życia to 56% naszego zdrowia

data dodania artykułu: 27 marzec 2009 źródło: Rynek Zdrowia
Na konferencji "Promocja zdrowia-czy to się opłaca" zorganizowanej przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia działającej przy Ministrze Zdrowia zaprezentowane zostały ciekawe dane dotyczące zależności naszego zdrowia m. in. od stylu życia.



Andrzej Wojtyła, główny inspektor sanitarny i przewodniczący Rady, głosił, iż "jeśli chcemy żyć nie tylko długo, ale i w jak najlepszej formie, musimy prowadzić zdrowy tryb życia. To on odpowiada za 56 procent naszego zdrowia, podczas gdy medycyna naprawcza jedynie na 10-15 procent. Zdrowy tryb życia gwarantuje lepszą jakość życia".

Polska zalicza się niestety do krajów o wysokim odsetku osób z nadwagą i otyłością (ok. 60 procent mężczyzn i ok. 50 procent kobiet), jak również niskim odsetku osób uprawiających jakieś formy aktywności fizycznej. Okazuje się, że problem z nadwagą i otyłością ma 13 procent dzieci i młodzieży, ale jedynie 30 procent uczestniczy w zajęciach sportowych w czasie wolnym od zajęć.
Na dodatek Polacy bardzo źle się odżywiają. Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności prof. Krzysztof Krygier ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego twierdzi, iż "jemy nie to, co trzeba i w nieodpowiednich ilościach. Na domiar złego ciągle, zwłaszcza w kolorowych czasopismach, pojawiają się rozbieżne informacje o tym, co jest zdrowe, a co nie. Dlatego Rada chce wypracować jednolite zalecenia".









Zobacz podobne artykuły


Czerwone i przetworzone mięso niezdrowie
Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Natomiast spożycie białego, czyli drobiowego mięsa, wydaje się nieco obniżać ryzyko zgonu z różnych przyczyn, jak również z powodu raka.
...
czytaj wiecej
Dym tytoniowy - skład chemiczny
Dym tytoniowy to prawie 4 000 (słownie: cztery tysiące!) związków chemicznych. Ponad 40 z nich określono jako substancje rakotwórcze. Działanie tych związków ma wpływ nie yko na palących ale także na wszystkie osoby znajdujące się w pobliżu źródła dymu tytoniowego. Ponżej przedstawimy tylko niektóre substancje - czy warto dobrowonie aplikować je w nasz organizm?
...
czytaj wiecej