W wieku dziecięcym najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej są białka mleka krowiego, jaja, orzeszki ziemne oraz pszenica. U ludzi dorosłych decydująca rolę odgrywają orzeszki ziemne, skorupiaki i ryby. Zdarzają się tez uczulenia na owoce i warzywa, jednak przebiegają one łagodniej.
Reakcje na żywność mogą być bardzo zróżnicowane i często dotyczą wielu narządów oraz układów. Może wystąpić pokrzywka, wyprysk skórny, nieżyt nosa, duszność, może dojść do zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka). Skrajnie ciężka reakcją organizmu jest wstrząs anafilaktyczny, który może stać się przyczyną bezpośredniego zagrożenia życia. Każdy pokarm może wywołać wstrząs anafilaktyczny, jednak to orzechy arachidowe są najczęstszą jego przyczyną.
O występowaniu alergii pokarmowej decydują czynniki środowiskowe takie jak zanieczyszczenia atmosfery, ekspozycja na dym tytoniowy, wzrost higieny, zmiany w sposobie odżywiania, zażywanie antybiotyków czy szczepienia ochronne. Jednak najważniejszą role odgrywają uwarunkowania genetyczne. Ryzyko zwiększa się wraz z występowania alergii w rodzinie:
Jak diagnozować i leczyć?