Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Nadwrazliwość pokarmowa - alergie i nietolerancje pokarmowe

data dodania artykułu: 02 listopad 2009 autor:

Magdalena Zielińska

źródło: biomedical.pl

Prawidłowe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników decydującym o zdrowiu. Gwarantuje zaopatrzenie organizmu w niezbędne składniki odżywcze, które stanowią materiał budulcowy komórek i tkanek, a także źródło energii. Staje się ono też jedną z głównych przyczyn przedłużania życia ludzi w ostatnich latach. Jednak niektóre produkty spożywcze mogą być przyczyną choroby a nawet poważnego zagrożenia życia.



Nieprawidłowe reakcje pokarmowe mogą dotknąć nas w każdym wieku, jednak najczęściej ujawniają się w wieku niemowlęcym. U większości z nas mają one charakter przemijający, zdarza się, że nietolerancja na dany pokarm trwa latami. Ze względu na wprowadzanie nowych produktów spożywczych, stosowanie substancji dodatkowych, zanieczyszczenia pokarmów związkami chemicznymi, a także troska o bardziej urozmaicone odżywianie wzrasta lista pokarmów, które wywołują uczulenia.

Nadwrażliwość pokarmową możemy podzielić na:
 

  • Nietolerancje pokarmowe, w których wszystkie nieprawidłowe objawy i dolegliwości organizmu na spożyty pokarmy lub związki dodane, nie związane są z reakcją układu odpornościowego.
     
  • Alergie pokarmowe, w których reakcje nadwrażliwości związane są z nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizm. Reakcje takie występują tylko u pewnej grupy ludzi (z predyspozycją genetyczną).

Przyczyny alergii