Prawidłowe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników decydującym o zdrowiu. Gwarantuje zaopatrzenie organizmu w niezbędne składniki odżywcze, które stanowią materiał budulcowy komórek i tkanek, a także źródło energii. Staje się ono też jedną z głównych przyczyn przedłużania życia ludzi w ostatnich latach. Jednak niektóre produkty spożywcze mogą być przyczyną choroby a nawet poważnego zagrożenia życia.
Nieprawidłowe reakcje pokarmowe mogą dotknąć nas w każdym wieku, jednak najczęściej ujawniają się w wieku niemowlęcym. U większości z nas mają one charakter przemijający, zdarza się, że nietolerancja na dany pokarm trwa latami. Ze względu na wprowadzanie nowych produktów spożywczych, stosowanie substancji dodatkowych, zanieczyszczenia pokarmów związkami chemicznymi, a także troska o bardziej urozmaicone odżywianie wzrasta lista pokarmów, które wywołują uczulenia.
Nadwrażliwość pokarmową możemy podzielić na:
Przyczyny alergii