Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


data dodania artykułu: 14 lipiec 2009 źródło: PAP - Nauka w Polsce




Owoce i warzywa zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają m.in. na odporność. Ciężarnym zaleca się, by zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, spożywały przynajmniej 5 porcji tych produktów dziennie. Najnowsze badania sugerują jednak, że kobiety w ciąży mogą potrzebować więcej owoców i warzyw niż zwykle, ze względu na dodatkowe potrzeby organizmu w tym okresie, podsumowuje jedna z autorek badań,









Zobacz podobne artykuły


Ciążowe mity.
Wydawałoby się, że w XXI wieku nie ma miejsca na zabobony ciążowe, które wyznaczały kiedyś tor postępowania naszych babć. A jednak wiele z nas myśląc o tym, co "dobre" dla dziecka jest w stanie uwierzyć i z robić dosłownie wszystko.Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Dlatego zapewne każda kobieta chce dla dziecka jak najlepiej. Popadamy w tym czasie niestety w skrajności....
czytaj wiecej
Obalamy żywieniowe mity
O tym m.in., że nie istnieją diety cud, a jedzenie gotowanych warzyw sprzyja tyciu, dowiedzieli się uczestnicy spotkania na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku (UMB). Spotkanie odbyło się w ramach rozpoczętego 21 kwietnia VII Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Festiwal potrwa do 28 kwietnia. Łącznie około 30 podlaskich wyższych uczelni, stowarzyszeń, muzeów, fundacji i galerii przygotowało ......
czytaj wiecej