Dr Całyniuk informuje też, że argumentem uzasadniającym realizację projektu jest, poza rangą problematyki w kontekście polityki zdrowotnej państwa i wdrażaniem Narodowego Programu Zdrowia, wyzwanie cywilizacyjne wynikające ze zmieniającej się sytuacji demograficznej, a tym samym zdrowotnej, populacji Polski. Specjalistka zaznacza, że idee realizacji projektu zgodne są z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie podejmowania działań prewencyjnych w jak najmłodszym wieku.
Scenariusz lekcji, w ramach której edukowani są gimnazjaliści, składa się z anonimowej ankiety badającej ich nawyki żywieniowe i wiedzę na temat zasad racjonalizacji żywienia. Następnie uczniom przedstawiana jest prezentacja multimedialna omawiająca zasady prawidłowego żywienia i kompozycji posiłków dla ludzi młodych.
Po zakończeniu programu, jego organizatorzy planują przygotować raport podsumowujący aktualny stan wiedzy i zachowań populacji tego regionu Polski w kwestii odżywiania się. Raport taki stanowiłby istotną pomoc dla m.in. władz powiatowych, gminnych i dyrektorów szkół w zakresie kształtowanie polityki prozdrowotnej poszczególnych gmin powiatu nyskiego.
Dr Całyniuk ma nadzieję, że kształtowanie wiedzy żywieniowej dzieci i młodzieży przyczyni się do utrwalenia zachowań prozdrowotnych wśród tej grupy społecznej. Grupy, która - co istotne - jest najbardziej podatna na złe nawyki żywieniowe. Jednocześnie program "Żyj zdrowo - jedz kolorowo" pozwoli studentom PWSZ w Nysie na praktyczne zastosowanie zdobytej na wykładach i ćwiczeniach wiedzy.
Wyniki prowadzonych w ramach projektu badań zostaną przedstawione podczas konferencji "Problematyka edukacji żywieniowej", która odbędzie się 15 września br. i która otworzy tegoroczny Nyski Festiwal Nauki.
Jak zdrowo jeść jajka
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym. ...
czytaj wiecej