Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


Tłuszcze z ryb obniżają ryzyko agresywnego raka prostaty

data dodania artykułu: 25 marzec 2009 źródło: PAP - Nauka w Polsce
Jedzenie tłustych ryb morskich, np. łososia, minimum raz w tygodniu może chronić przed agresywnym rakiem prostaty, nawet mężczyzn posiadających gen, który zwiększa ryzyko tego nowotworu - informuje pismo "Clinical Cancer Research". Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco doszli do takich wniosków po przebadaniu 466 mężczyzn, u których zdiagnozowano agresywnego raka prostaty oraz 478 mężczyzn zdrowych.


Przy pomocy ankiet zebrano dane na temat składników ich diety. Wykonano też badania genetyczne na warianty genu kodującego enzym o nazwie cyklooksygenaza 2 (COX-2).

Bierze on udział w rozwoju stanów zapalnych w organizmie i wiadomo, że niektóre jego warianty mają związek z podwyższonym ryzykiem różnych nowotworów - np. wariant rs4647310 jest związany z ryzykiem agresywnego raka prostaty.

Okazało się, że panowie spożywający największe ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (których najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie) mieli o 63 proc. niższe ryzyko agresywnego raka prostaty w porównaniu z mężczyznami, których dieta była najuboższa w te rybie tłuszcze.

Badacze zaobserwowali też, że spożywanie dużych ilości omega-3 obniżało ryzyko agresywnego raka prostaty u mężczyzn posiadających ryzykowny wariant genu COX-2. Posiadacze tego wariantu, którzy spożywali małe ilości omega-3 byli aż pięć razy bardziej narażeni na zaawansowanego raka prostaty. Natomiast panowie, których dieta była bogata w te tłuszcze mieli znacznie niższe ryzyko, nawet gdy posiadali ryzykowny wariant COX-2.

Jak tłumaczy biorący udział w badaniach dr John S. Witte, najsilniejszy efekt ochronny obserwowano u mężczyzn, którzy jedli tłuste ryby morskie, np. łososia, przynajmniej raz w tygodniu.








Zobacz podobne artykuły


Ekstrakt z grochu na nadciśnienie i problemy z nerkami
Proteiny zawarte w grochu mogą pomóc w walce z nadciśnieniem i przewlekłą chorobą nerek (CKD) - dowodzą badania, których wyniki zostały zaprezentowane na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Kanadyjscy badacze uważają, że groch zwyczajny może wkrótce stać się skutecznym suplementem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie lub przewlekłą chorobę nerek.
...
czytaj wiecej
Polacy jedzą za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, a efektem tego są m.in. choroby układu krążenia i zwiększone ryzyko zawału serca. By to zmienić potrzebna jest długoletnia akcja edukacyjną - mówili eksperci na konferencji prasowej, która odbyła się 18 marca w Warszawie.
...
czytaj wiecej
Dieta wegetariańska może chronić przed rakiem
Najnowsze badania wykazały, że wegetarianie chorują na raka rzadziej niż osoby spożywające mięso - informuje "American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Uniwersytetu w Okswordzie rozpoczęli swoje badania w latach 90-tych. Wzięło w nich udział blisko 53 tys. osób w wieku 20-89 lat....
czytaj wiecej
Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza....
czytaj wiecej