Proteiny zawarte w grochu mogą pomóc w walce z nadciśnieniem i przewlekłą chorobą nerek (CKD) - dowodzą badania, których wyniki zostały zaprezentowane na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Kanadyjscy badacze uważają, że groch zwyczajny może wkrótce stać się skutecznym suplementem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie lub przewlekłą chorobę nerek.
Bogaty w proteiny, błonnik i witaminy groch od dawna jest uważany za ważny element diety. Jego dodatkową zaletą jest niskokaloryczność.
"Białko zawarte w grochu może opóźnić lub zapobiec zaburzeniom funkcji nerek u osób z nadciśnieniem. Z kolei tym, którzy cierpią na przewlekłą chorobę nerek, białko pomoże uregulować ciśnienie, dzięki czemu osoby te będą mogły żyć dłużej" - mówi dr Rotimi Aluko z University of Manitoba.
Przewlekła choroba nerek jest trudnym do zwalczenia problemem, z którym boryka się coraz więcej osób. Głównym czynnikiem ryzyka jest nadciśnienie. W zaawansowanym stadium chory wymaga dializy lub transplantacji.
Skuteczność działania białka naukowcy sprawdzili na szczurach laboratoryjnych z torbielowatym zwyrodnieniem nerek. Gryzoniom codziennie podawano małe dawki
hydrolizatu białek otrzymanych z grochu. Po upływie ośmiu tygodni naukowcy stwierdzili, że ciśnienie krwi obniżyło się u testowanych szczurów o 20 proc. w porównaniu z gryzoniami będącymi na normalnej diecie.
"To bardzo cenna informacja, gdyż większość pacjentów z CKD umiera z powodu powikłań sercowo-naczyniowych związanych z nadciśnieniem i nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek" - zaznacza dr Aluko.
Co więcej, okazało się, że podawany szczurom preparat zwiększał produkcję moczu, przez co nerki były w stanie sprawniej usuwać szkodliwe toksyny.
Choć dokładne działanie ekstraktu z grochu nie jest jeszcze znane, naukowcy twierdzą, że podnosi on poziom cyklooksygenazy, czyli enzymu, który pozytywnie wpływa na pracę nerek.
Badacze podkreślają jednak, że samo spożywanie grochu nie przyniesie pożądanych rezultatów. Kluczowe proteiny nie są aktywne w ziarnach i muszą zostać uaktywnione poprzez działanie specjalnych enzymów.
Jeśli okaże się, że ekstrakt równie korzystnie działa na ludzi, naukowcy stworzą na jego bazie preparat, który może trafić na rynek w ciągu dwóch lub trzech lat. Jak twierdzi dr Aluko, preparat będzie dostępny w formie tabletki lub w proszku, który będzie można dodawać do posiłków i napojów.