Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać drogą elektroniczą porady dotyczące zdrowego trybu życia, nowości na rynku farmaceutycznym, lub interesują Cię tematy okołomedyczne w poniższe pole wpisz swój adres e-mail.

Baza wiedzy

Nasi partnerzy

Najczęściej szukane
zobacz wszystkie szukane wyrażenia


data dodania: 10 czerwiec 2009 źródło: Literatura medyczna.
Zęby są tkanką żywą organizmu, a największym dla nich zagrożeniem jest dieta o znacznej zawartości cukru. Cukier sprzyja powstawaniu kwasów atakujących szkliwo zębów. Gdy szkliwo zostanie naruszone niszczenie zębów postępuje na skutek próchnicy, rozprzestrzenia się kanałami korzeniowymi do nerwów, powodując stan zapalny i ból. Jeżeli odczuwamy jakikolwiek ból zęba, należy bezzwłocznie udać się do dentysty a im wcześniej to zrobimy tym większe prawdopodobieństwo uniknięcia bardzo bolesnych powikłań.

Czy masz jeden lub więcej z następujących objawów:

  • ciągły ból;
  • wrażenie, jakby ząb był zbyt długi lub za wysoki;
  • uczucie, że ząb się chwieje;
  • gorączkę?
TAK NIE

Zastrzeżenie
Zaprezentowane dane są jedynie wstępną diagnozą. Nie możesz opierać na nich leczenia.