Autorzy pracy nie potrafią na razie wyjaśnić w jaki sposób lukrecja wchodzi w interakcję z cyklosporyną. Według dr. Chao, dotychczas nie było doniesień na temat negatywnych skutków spożycia lukrecji przez chorych po przeszczepach. Lekarze nie byli jednak wyczuleni na szukanie takiego związku. Badacze nie wiedzą też w jakich dawkach lukrecja może mieć toksyczne działanie u pacjentów, którym podaje się cyklosporynę.
Oprócz chorych po przeszczepach zażywają ją również osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy niektórymi schorzeniami skóry. Rozmaite produkty z lukrecją zawierają bardzo różne ilości glicyryzyny, dlatego pacjenci stosujący cyklosporynę powinni zupełnie ich unikać.
Naukowcy od dawna wiedzieli, że niektóre leki, pokarmy czy zioła mogą obniżać poziom cyklosporyny w organizmie. Do tej grupy zalicza się m.in. dziurawiec zwyczajny, kwercetynę (związek obecny np. w cebuli), cebulę, imbir i miłorząb. Teraz do tej listy można dopisać również lukrecję - uważają autorzy pracy.
Lukrecja jest rośliną wykorzystywaną od tysięcy lat jako dodatek do żywności oraz w medycynie. Jej aktywna substancja - glicyryzyna jest 50 razy słodsza niż cukier, dzięki czemu lukrecja stała się popularnym dodatkiem do słodyczy, herbatek ziołowych i innych produktów spożywczych. W medycynie alternatywnej stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, wrzodów żołądka oraz chorób wątroby.
Badania wskazują, że lukrecja może potencjalnie wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Dotyczy to m.in. leków na nadciśnienie, aspiryny, leków przeciwzapalnych, insuliny czy doustnych leków antykoncepcyjnych.